Pasi Lallinaho

Kesäkuu 2008

Amarok on tullut eräänlaiseen risteykseen kehityksessään. Communication laajenee ja saa muun muassa Woodcloudin laajennuksekseen.

Amarok historiansa suurimmassa risteyksessä?

Olen kirjoitellut ja keskustellut Amarokista ja sen yhteisöstä jo aiemmin jonkin verran, mutta nyt on aika kirjoittaa enemmän, yksityiskohtaisemmin ja osittain myös salailematta. Vaikka en ole itse osallistunut viime aikoina aktiivisesti Amarokin kehittämiseen, olen seurannut sen ympärillä tapahtuvaa saippuaoopperaa. On paljon asioita, joista ihmiset ovat eri mieltä, vakaastikin, eivätkä halua antaa periksi. Liian usein päädytään siihen, että projektin perustaja ja jollain tavalla vetäjä ja/tai tietyt kehittäjät päättävät, mitä tehdään. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Amarok 2 painottaa liikaa Internet-palveluja. Myöskään erittäin tiivis yhteensaumaaminen KDE4:n kanssa ei minua hirveästi miellytä (riippuvuuksineen Amarokin alpha Neon 292 megaa plus lisää ennen Amarokin käynnistystä ladattavia kirjastoja).

Eikä tämä koske aina ainoastaan ohjelmistoa. Webbisivuteema, jota olen ollut tekemässä, halutaan perustajan ja tietyn joukon ihmisiä suunnalta julkaista heti. Muun muassa community manager ja project manager ovat eri mieltä. Sillä ei tunnu olevan väliä. Ainoa tapa, miten julkaisua voidaan viivyttää, on se, että käytännössä jätetään vain työt tekemättä. Ei viimeistellä teemaa eikä mainita mitään sen valmistumisajaksi. Ja vaikka julkaisuajasta päästäisiinkin sopimukseen, tulee eteen vielä kädenvääntö siitä, millä julkaisujärjestelmällä sivusto julkaistaan. Omituista tässä on se, että tässä asiassa ei kuulla web-maailman asiantuntijaa (tässä tapauksessa allekirjoittanut), vaan halutaan itsepäisesti pysyä siinä missä ollaan eikä nähdä sitä, että jokin muu ratkaisu olisi parempi, etenkin pitkällä aikavälillä. Teema tullaan joka tapauksessa laittamaan uusiksi ja monet muutkin asiat tulevat vaihtumaan, joten nyt olisi senkin takia hyvä aika tehdä vaihto toiseen julkaisujärjestelmään.

Myös aikoja sitten lanseerattu Radio Amarok:kin on nyt pystyssä ja sen puitteissa lähetetään säännöllisesti ohjelmaa. Tästäkään en tiennyt ennen kuin satuin ohimennen kysymään mitä radiolle kuuluu. Webbisivu on jotain aivan hirveää, eikä ole ilmeisesti muuttumassa, koska tietyissä asemissa olevat henkilöt ovat siihen tyytyväisiä.

En osaa sanoa kehittäjien yhteishengestä, mutta koko Rokymotion -yhteisön yhteishenki alkaa rakoilla erilaisista klikeistä ihmisten välillä. Liittyessäni projektiin minusta tuntui, että minua kuullaan ja minun apuani tarvitaan. Nyt tuntuu siltä, ettei minua kuulla vaikka huutaisin ihmisten korvaan ja hakkaisin nyrkillä päähän, en saa arvostusta eikä oikeastaan ole väliäkään jos lähden, koska minut voidaan korvata jollakulla muulla. Ei minua enää tarvita, kun olen tehnyt suurimman osan työstä. Epäilemättä edellisestä kannanototsta saattaa huokua katkeruutta siitä, ettei itse tule kuulluksi ja sitä kautta ei pääse vaikuttamaan asioihin. Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen. En tosiaan ole katkera. Suututtaa vain ihmisten jääräpäisyys ja tapa olla huomioimatta muiden mielipidettä ja vetää kelkkaa siihen suuntaan kuin itsestä tuntuu parhaalta. Houkutus lähteä joukosta on järkyttävän suuri, suurempi kuin koskaan. Asian kokee samoin myös muut, toistaiseksi julkisesti nimeltämainitsemattomat henkilöt.

Etenkin vapaan lähdekoodin yhteisöissä olettaisi olevan edes sen verran hyvä ryhmähenki, että vaikka ongelmia ilmaantuu, niistä voitaisiin keskustella avoimesti ja tasa-arvoisesti. Vaikka et olisikaan ihmisten kanssa samaa mieltä kaikista asioista tai vaikka yhteistyö tuntuu vaikealta, joskus jopa mahdottomalta on asiallisuus ja asiassa pysyminen kaiken alku ja loppu. Tässä tilanteessa on paras mahdollisuus päästä yhteiseen sopimukseen ja lopputulokseen, joka tyydyttää jokaista edes jollain tavalla. Jos ihmisistä alkaa tuntua siltä, että he todella vain tekevät työtä jonkun muun eteen, ei yhteisö kanna kovin pitkälle. Tärkeää tällaisessa yhteisössä on mukaan kuulumisen tunne ja yhteys toisiin ihmisiin, parhaassa tapauksessa todellinen yhteys ja ystävyys. Kun ihmiset lähtevät, ei jäljelle jää paljon mitään.

Communication laajenee

Oma julkaisujärjestelmäni Communication laajenee ainakin yhdellä laajennuksella ennen ensimmäistä julkaisuaan. Collection tuo mukaan mahdollisuuden listata oma levykokoelma erilaisine ominaisuuksineen. Laajennus painottaa erityisesti fyysisen materiaalin tehokasta arkistoimista ja dokumentointia sekä tarjoaa paljon erilaisia tapoja tehdä kokoelmasta juuri sinun näköisesi erilaisine muistiinpanoineen. Eräs tärkeimmistä ominaisuuksista on myös laajat tilastot lähes kaikesta, mitä voit kuvitella. Laajennus on rakennettu niin, että voit lisätä vain päätiedot levyistä tai syventää lähes portaattomasti tarkkoihin tietoihin yksittäisistä kappaleista. Myöhemmin laajennukseen saattaa tulla mahdollisuus liittää se Amarok 2:n yhteyteen niin, että suurin osa tiedoista ladataan Amarokin tietokannasta. Tällöin mukaan saadaan myös kaikki data kappaleiden pisteytyksestä.

Myös yhteisöjärjestelmä Woodcloud on näillä näkymin tulossa Communication laajennukseksi. Tässä tapauksessa blogiominaisuus tehdään myös valinnaiseksi. Aivan Woodcloudin ensimmäisen version laajennettavuuteen ei päästä, mutta järjestelmästä on tulossa silti erittäin mukautuva. Communication sopiikin parhaiten niille, joilla on perustietämys PHP:sta sekä paljon kokemusta sivuston ulkoasun luomisesta; sivumalli määrittää sisällön ja ulkoasun täysin (mukaanlukien koko XHTML-rungon sekä CSS-tiedostot). Tämän takia jokaisesta sivustosta saa juuri sellaisen kuin tarvitsee. Koska sivumalli on (suurimmassa osassa tapauksia) tehty itse, ei sisällön tai ulkoasun suhteen pääse ilmenemään mitään yllätyksiä.