Pasi Lallinaho

Testissä Clans ja Manhattan

Koska lautapelilauantaina ei ollut mitään järkyttävän mielenkiintoisia tarjouksia, jätin menemättä. Mielenkiintoisin oli Sutter’s Mill, jonka (toki tärkeästä) korttielementistä en välttämättä olisi tykännyt. BGG:ssä minulla on kuitenkin yhteensä 56 44 peliä, joita haluaisin vähintään kokeilla (tai pelata uudelleen) ja jotkin jossain vaiheessa mahdollisesti omistaa. Niistä lienee tällä hetkellä kiinnostavimmat Finca ja Snow Tails.

Tänään tuli pelattua Susannen kanssa kahta uutta peliä; Clans ja Manhattan, jotka molemmat osoittautuivat yllättävänkin hyviksi peleiksi.

Clans

Clansissa on näennäisesti teema, joka on ihan mielenkiintoinen, mutta itse pelatessa peliä teemaa ei tule mietittyä, vaan peli näyttäytyy täysin abstraktina. Mukavan näköinen pelilauta tosin auttaa peliä seuratessa, mutta ei juurikaan teemansa puolesta. Ensimmäisten kahden pelin jälkeen on vielä vaikeaa sanoa, kuinka hyvä peli todella onkaan kyseessä. Pelin säännöt on ainakin helpohkoa ja nopeaa omaksua ja pelaamaan pääsee nopeasti, kunhan klaanien majat on asetettu pelilaudalle. Peliin saa varmasti vielä enemmän taktista syvyyttä, kunhan sitä pelaa uudelleen muutaman kerran. 2-4 pelaajan peli tuntui siltä, että se tosiaan olisi BGG:n arvioiden mukaisesti paras kahdella pelaajalla. Kolmas pelaaja voisi tuoda peliin hieman enemmän maustetta, mutta toisaalta satunnaisuutta ja kontrollin menettämistäkin. Erinomainen peli 2,5 euron kirpputoriostokseksi. BGG-pisteytys 6.8/10.

Manhattan

Manhattan puolestaan muistutti enemmän massatuotantopelejä, eikä ihme; peli on ollut Suomessa vuonna 1995 vuoden perhepeli. Manhattaninkin teema on ihan mielenkiintoinen ja se tuntuu pelattaessa enemmän, koska pelilaudalle tosiaan kasataan pilvenpiirtäjiä muovisista palikoista. Oma ensivaikutelmani pelistä oli hieman sekava, koska ennen pelin alkua oli vaikea arvioida, kuinka paljon milläkin pisteytysmetodilla (tai tuurielementillä) oli pelissä painoarvoa. Odotan uusia pelejä suuremmalla pelaajamäärällä, koska kahden pelaajan välillä pelissä oli ehkä hieman liikaakin kontrollin ja vapauden tuntua. Tämäkin löytyi kirpputorilta ja hinta taisi olla 4 euroa. Paloja oli sen verran kuin pitikin, mutta yksi oli väärän kokoinen (arvoinen). Musta permanenttitussi korjasi tilanteen, vaikkakin epäesteettisesti ja -käytännöllisesti. BGG-pisteytys 6.2/10.