Pasi Lallinaho

Chilikastiketesti: Savunaga

Muutamana päivänä on ehtinyt jo maistelussa olemaan suomalaisen Poppamiehen chilikastike Savunaga. Itse puteli löytyi Kannelmäen Prismasta, mutta Poppamiehen tuotteita löytyy niitä halajaville myös muualta.

Kastikkeen tulisuusaste oli minulle hieman pettymys, onhan siinä yhtä maailman tulisimmista chileistä naga jolokiaa. Poppamies itse luokittelee kastikkeen tulisuusasteikollaan kohtaan 8–9, mutta ainakin omaan makuun tuo jää kuitenkin lähemmäs viittä tai jopa sen alle – ehdottomasti pöytämaustetasoa! Koskahan suomalaiset – ja monet muutkin – chilikastikkeiden valmistajat alkavat itse ilmoittaa kastikkeidensa scovillearvoja?

Kastike on ihan miellyttävän oloinen, mutta useista kokeiluista huolimatta olen saanut savun maun kunnolla esiin vain kerran, kun lorautin kastiketta runsaammin paistettujen sipulien sekaan. Muutoinkin täytyy sanoa, että ainakin omalla kohdallani jää Blair’sin kastikkeiden varjoon. Miellyttävä tuttavuus joka tapauksessa ja purkki tyhjenee varmasti.

Itä-Suomessa käydessä Dave’s Insanity ja Sudden Death jäivät epähuomiossa testaamatta, mutta ehtiihän sitä! Jalapeno Death sen sijaan tuli testattua ja maku oli kuin olikin erinomainen, vaikka tulisuus olikin hyvin hienovarainen (sopi hyvin myös naisväen makuun).