Pasi Lallinaho

Tulinen on liian usein laimeaa

Kävimme jokunen aika sitten vaimon kanssa Leppävaaran Sellon Chico’sissa syömässä. Itse tilasin lafkan Hot & Spicy -burgerin, joka menun mukaan on K-18 ja sisältää erittäin tulista jolokiakastiketta.

Burgerissa oli kiitettävästi potkua. Hiki virtasi otsalla jonkin verran, mutta syöminen onnistui haukkomatta henkeä. Arvioisin tulisuuden aika pitkälti passeliksi laajemmalla mittakaavalla myytävälle tuotteelle.

Tälläkin tarinalla on kuitenkin huono puolensa. Vaikka annos todella onkin lähes halvin burgeri menulla, olisi annokseen voinut panostaa huimasti enemmän. Annoksen kuvauksesta tulee hieman liiankin tarkasti selville, mitä kaikkea lautaselle on kasattu:

HOT & SPICY BURGER (K-18) 10,90€
180 g hampurilaispihvi, erittäin tulista jolokiakastiketta, salaattia ja coleslaw-salaattia, jalapenoa sekä ranskalaisia perunoita.

Hampurilaisen välissä oli tosiaankin vain hampurilaispihvi, pala salaattia sekä jolokiakastike. Olisiko ollut liikaa laittaa hampurilaiseen myös jotain muuta täytettä, vaikkapa tomaattia tai kenties pala cheddaria? Annoksen lisukkeet ovat taattua Chico’s -laatua: syötäviä, mutta jättävät hieman toivomisen varaa. Ja miksiköhän sitä coleslaw-salaattia pitää olla jokaisessa annoksessa? Majoneesi, luultavasti melkeinpä mikä tahansa purkkimajoneesikin, olisi maistunut paremmin tässäkin annoksessa ja toisi varmasti ei-niin-tuliseen tottuneillekin pientä helpotusta purilaisen syönnin välissä. Olisin mielelläni maksanut näistä luettelemistani pienistä parannuksista 10% tai jopa 20% lisää annoksen nykyisestä hinnasta.

Missä on siis vika, kun tulisten annosten makuun ei viitsitä panostaa? (Chico’sin puolustukseksi ja omaksi harmiksikin täytyy todeta, että muutkaan paikan burgerit eivät ole ihan odotusten veroisia.) Tuntuu nimittäin, että sama ongelma on monessa muussakin ravintolassa. (Ei tietenkään kaikissa.)

Ehkäpä Suomessa ei vielä ole tarpeeksi eloisaa todella tulisten ruokien kulttuuria, jotta kokit ymmärtäisivät, että sen hampurilaispihvin todella maistaa sieltä kastikkeen tulisuuden alta, mikäli on tottunut edes jonkin verran syömään tulisempaa tavaraa. Parempia ja tulisempia annoksia odotellessa.