Pasi Lallinaho

Kuntopyöräilyä?

Vanhoista Pelit-lehdistä löytyy paljon mielenkiintoista. Siis jopa niin vanhoista, että pääkirjoituksessa puhutaan CD-rom-asemien vakiintumisesta. Yli kymmenen vuotta sitten julkaistusta lehdestä löytyi jotain sellaista, mitä olen viime aikoina miettinyt.

Lehdessä 6/94 silloinen päätoimittaja Tuija Lindén kirjoittaa Intellibikestä, laitteesta, jonka avulla pelaaminen ja kuntoilu voidaan yhdistää. Itse keksinnön isä on Antero Virkkala. Intellibike on siis laite, joka liitetään kuntopyörään (mekaniikka on ilmeisesti samanlainen kuin matkamittareissa, kertokaa jos tiedätte, että olen väärässä) ja tietokoneen joystick-porttiin. Pyörää käytetään siis ohjaimena, mutta sanomattakin selvien asianhaarojen takia sillä ei voi pelata esimerkiksi tasohyppelyitä, vaan peliarsenaali rajoittuu lähinnä autoilu- ja lentelypeleihin. Projekti sai aikoinaan tukea myös Keksintösäätiöltä, muttei noussut kuitenkaan kaupalliseksi menestykseksi, koska kuntopyörävalmistajat eivät olleet innostuneet siitä, että polkeminen voisi olla mukavaa sen sijaan että se olisi tehokasta (kyseiset valmistajat kun olivat vuosikausia yrittäneet tehdä pyöristä nimenomaan tehokkaita eikä ajantappovälineitä). Myöhemmin jenkkiläiset keksivätkin laitteen nimeltä SimCycle, joka yhdistettäessä keskusyksikköön Gameboxiin ja peliohjaimeen muotoutui lähes samanlaiseksi kuntoiluohjaimeksi.

Olen siis miettinyt, voisiko esimerkiksi Pro Cycling Manager tai joku sen kaltainen peli olla yhteydessä kuntopyörään jotenkin niin, että voisit itse leikkiä pyöräilysankaria, vaikka katsoessa Ranskan ympäriajoa. (Tähän toki mukavan lisän toisi ajan tasalla olevat kartat jolloin voisit ajaa etappia yhtäaikaisesti oikean kilpailun kanssa.) Kyseisen pelin kanssa on vielä ongelmallista se, ettei sitä oikeastaan ohjata minkäänlaisella joystickilla, vaan hiirellä klikkailemalla. Ja se, että pelissä ohjaillaan koko joukkuetta, ei vain yhtä ajajaa. Olisipahan kuitenkin ihan mielenkiintoista testailla jotain tämän kaltaista esimerkiksi jossain pelihallissa, onhan nykyään olemassa jo kaiken maailman koskenlasku- ja alppihiihtosimulaattoreita sekä tanssimattoja ja -pelejä. Niin, tässä ideaa jollekin innostuneelle uuden aallon pelin kehittäjälle. Pro Cycling Manager 2007 + kuntopyöräyhdistelmä?

“Kuka nyt enää viitsii leikkiä ftp:llä tai IRC:illä, kun WWW kerran on keksitty.” — Pelit-lehti 2/96