Pasi Lallinaho

Miksi avoin yhtiö?

Kirjoitan tätä merkintää siksi, että minulta on tätä moni kysynyt mutta myös siksi, että se on itseäni silloin tällöin askarruttanut, joskus enemmänkin. Toivottavasti tämä myös selventää asioita muille sekä etenkin itselleni oman mielenrauhani takia. Niille, jotka eivät vielä asiasta ole kuulleet: perustimme Kristianin kanssa yrityksen vuoden 2006 syksyllä siviilipalvelusaikani loppumetreillä.

Syyt ja mihin ollaan tultu

Perimmäiset syyt yrityksen perustamiseen oli selkeät. Olin tehnyt jonkin verran työtä alalla jo aiemmin ja kiinnostusta oli tehdä lisää. Yksityishenkilönä työn hankkiminen ei kuitenkaan ole yhtä helppoa tällä alalla kuin yrityksen huomissa; usein ajatellaan yrityksen takana olevien henkilöiden olevan asiantuntevampia, kuin heistä ajateltaisiin yksityishenkilöinä. Eli yleisen käsityksen mukaan yritys on suurempi kuin sen osien summa. Ovathan yrityksen jäsenienkin referenssit yrityksen alaisena yhteisiä. Toinen talouteen ensisijaisesti liittymätön seikka oli se, että yrityksen perustamalla työhön saa aivan erilaisen motivaation myös itselleen.

Pikaisesti ajatellen taloudellisesti yritys saattaa kuulostaa huonommalta vaihtoehdolta, mikäli tuloja ei ole paljon. Ja kun kerran tuloistakin menee sekä ALV että tulovero (ainakin avoimen yhtiön tapauksessa), niin miksi sitten perustaa. Yrityksen ylläpitokustannukset on kuitenkin pidettävissä erittäin pieninä, käytännössä olisi myös mahdollista pitää yritystä pystyssä maksamatta siitä penniäkään. Ainoa pakollinen maksu oli leimavero, jolla yritys saatiin merkattua yritysrekisteriin. YEL-vakuutustakaan ei tarvitse ottaa, mikäli (henkilökohtaisen) työtulon määrä on vuodessa tarpeeksi pieni, vuonna 2007 suurpiirteisesti alle 6000 euroa. Näin meidän tapauksessa, ainakin nyt ensimmäisenä kokonaisena vuotena. Saa nähdä mitä jatkossa, toivottavasti raja alkaa paukkumaan. Yrityksen tuomiin taloudellisiin etuihin sen sijaan kuuluu ALV-vähennysmahdollisuus yrityksen käyttöön ostetuista tavaroista tai palveluista.

Suunnitelmia jatkoa ajatellen

Tarkoitus olisi alkaa kehittämään yhtä tai kahta projektia, joista saatavat tulot olisivat enemmänkin “sponsorirahaa” kuin selkeä maksu tarjotusta palvelusta. Tokihan tähän liittyy omat riskinsä, mutta ideat ovat sen arvoisia. Tässä myös toivomus kaikille lukijoille: mikäli tiedätte ketään henkilöä tai mitään yhteisöä, joka olisi webbisivujen tarpeessa, antakaa vinkkiä, että tunnette jonkun, joka hoitaisi asian mielellään, viimeisen päälle ammattitaitoisesti sekä kilpailukykyiseen hintaan.

Yrityksen lisäksi suunnittelen hakevani keväällä Kauniaisten Diakiin, kristillistä lapsi- ja nuorisotyötä. Mikäli laitokseen pääsen, opiskelu alkaa (ja yritystoiminta jatkuu) syksyllä. Toivottakaa onnea, nyt ja uudestaan vaikka sitten kesäkuussa valintakokeiden aikaan.