Pasi Lallinaho

Typografiaa webbiselaimissa

Windows-puolen selaimissa ei juuri tekstin antialiasointia ole näkynyt. Microsoft lähtee ensimmäistä kertaa tähän peliin uudella selaimellaan, Internet Explorer 7:lla. Mutta ensivaikutelma ei säväytä.

Vertaan heti alkuun IE7:n antialiasointia Firefoxin (Linux) antialiasointiin. Vertailukohteeksi mukaan otin myös Firefoxin Windows-version antialiasoimattomat tekstit. Jo fonteissa on kieltämättä eroja, mutta vertailussa olen käyttänyt Linuxilla fontteja serif ja sans-serif (viittaavat normaaleihin päätteellisiin ja päätteettömiin fontteihin) sekä Windows puolella mielestäni toimivampia fontteja Georgia ja Verdana.

Tässä kuva kolmen selaimen tekstin tulostuksesta sivulle:

Windows-käyttäjille ensimmäinen vasemmalta näyttää varmaan luontevimmalta ja kaksi oikealla olevaa jopa utopistisiltakin. Antialiasoidussa tekstissä ei ole ennen kuin olisi tarpeellista käyttää pieniä fontteja. Siis oikeasti pieniä. Mutta sellaista tarvetta ei juuri webissä ole, joten teksti toimii ihan hyvin.

IE7:n antialiasointi näyttää jo hieman pehmeämmältä ja sillä pienet fontit on luettavia. Silmään pistää kuitenkin välittömästi ensinnäkin sans-serif -otsikon iso koko ja todella kömpelö ulkomuoto. Myös itse antialiasointi näyttää rumalta, pehmennys kun tuntuu olevan hieman oranssihtava tekstin väristä huolimatta. Yleisasusta huokuu myös jotenkin vielä antialiasoimattoman tekstin jäänteet, en tiedä miksi.

Firefoxin (Linux) antialiasointi sen sijaan toimii oikeastaan täydellisesti. Teksti on vielä hieman pehmeämpää kuin IE7:n antialiasoima, mikä toisaalta syö todella pienien fonttien luettavuutta mutta tuo normaalikokoiseen tekstiin pehmeämmän tunnun. Itse antialiasointi ottaa myös huomioon fontin värin, mikä tekeekin suuren eron. Sinisen tekstin reunan pehmennys todella näyttää siniseltä pehmennykseltä eikä oranssilta roippeelta. Sans-serif -otsikko on omaa luokkaansa.

Toki Pentti Peruskäyttäjä ei tällaista eroa välttämättä edes huomaa, tai siitä välitä, mutta ainakin omassa silmässäni erot on valtavia. Kirjoituksen ei olekaan tarkoitus olla mikään Linux-over-Windows tai Firefox-over-IE (vaikka voitte sen puolestani myös niin tulkita, mikäli haluatte), vaan katsahtaa hieman selaimien tekstintulostusta. Kaikki tämä kun vaikuttaa lähes joka ikisen sivun ulkonäköön.

Mikäli teillä on siihen mahdollisuus, suosittelen testaamaan netin käyttöä (sekä tietysti tätä sivua) Linux-koneella, jotta näkisitte miten kaikki toimii käytännössä — antialiasoidun tekstin näkeminen toiminnassa kun on aika kaunista, vaikka itse sanonkin. Kaikesta IE-vieraantumisestani huolimatta toivon, että antialiasointi saadaan toimimaan mahdollisimman usealla selaimella, myös IE7:lla, täysin oikein.

Se siitä tekniikkahöpötyksestä.