Pasi Lallinaho

s/Gnome/KDE/

Tjoop. Hieman vastahakoisesti vaihdoin työpöytäympäristöäni Gnomesta KDE:hen. Ja eihän se ihan ongelmitta sujunut.

Ensimmäinen ongelma ilmaantui asennuksen jälkeisessä käynnistyksessä. Kubuntu ei osannut antaa NVidialleni oikeaa ajuria, jonka johdosta graafista työpöytää en nähnyt lainkaan eikä teksti-TTY:istäkään ollut apua, kun olivat täynnä pystyraitaa. Tästä onneksi selvittiin vain pienellä säikähdyksellä, kun Ilmari itse saman kokeneena osasi sanoa ratkaisun ongelmaan heti – asennetaan Live-CD:n avulla uusi ajuri.

Seuraava ongelma ilmaantuikin KDE:n paneeleiden kanssa, enkä tiennyt pitäisikö saman tien palata takaisin Gnomeen… Ongelmana oli siis ettei itse juuri luomaansa paneelia pystynyt konfiguroimaan suoraan. Kyseessä oli kuitenkin vain pienehkö bugi, jonka ratkaisi KDE:n paneelien uudelleenkäynnistys. (Onkohan kaikissa paneeleissa jotain vikaa?)

KDE:n oletuspakettienhallintasofta Adept oli hidas ja aika lailla sekava – asennetaan Synaptic ja tehdään siitä oletus. Ihmisten paljon kehuma Konsole oli täysi floppi; se ei tunnista linkkejä eikä kopioi tekstiä leikepöydälle valitsemalla teksti – ominaisuudet joita ilman et voi elää kerran niitä käytettyäsi. Asennettiin siis gnome-terminal, paluuta vanhaan siis…

KDE:n perusteemat oli myöskin aika omituiset ja etenkin ikkunoiden kontrollointinappulat (palkkiin, koko ruutu/palauta/sulje) olivat liian leveät ja matalat. Käänsin itse human-bluen KDE-Lookista, nyt nappulat näyttää siltä kuin pitääkin (eli samalta kuin ennen). Kaiken kaikkiaan muokkasin teemasta aika lailla samanlaisen kuin Ubuntussa olin pitänyt, sillä poikkeuksella että nykyinen teema on sinisävyinen. Ihan ok tämäkin, mutta eipä siinä rusehtavassakaan ollut valittelemista. Oli oikeastaan aika mukava silmälle. Asia, jota en ilmeisesti pysty muuttamaan on KDE:n menu, joka on aika lailla ruma sekä muistuttaa Windowsia ehkä hieman liikaa.

Noh, suurempi ongelma jota en ole vielä ehtinyt ratkaisemaan on se, että sulkiessa konetta kone ei sammu kunnolla. Tai ei ainakaan viime kerralla tehnyt sitä. Ja käynnistettyä se uudelleen muutamia asetuksia oli kadonnut ja jouduin tekemään ne uudestaan. Ei hyvä, mutta toivottavasti ei ole toistuvaa tuo.

Joitain pikkujuttuja pitää vielä katsella ja fiksailla, mutta eiköhän tämä tästä. On tässä jotain sellaistakin, mistä tykkään, mitä ei Gnomessa ollut.