Pasi Lallinaho

Fürstenfeld eli palatseja olutrahoilla

Viimeisin lautapeliostokseni on Fürstenfeld, joka löytyi Lautapelien alennuksesta hintaan 25 euroa.

Fürstenfeld on Friedemann Friesen suunnittelema peli, jossa pelaajat ovat omaa palatsia hamuavia prinssejä. Rahat palatsien rakentamiseen kerätään pelissä myymällä panimoille raaka-aineita. Raaka-aineiden myyntihinnat vaihtelevat kierroksesta toiseen yksinkertaisella mutta nerokkaalla kysyntään ja tarjontaan perustuvalla mekaniikalla. Pelaajat rakentavat erilaisia rakennuksia sekä raaka-aineita tuottavia tiluksia pakastaan omalle maa-alueelleen, jossa on tilaa kuudelle kortille. Uusia kortteja nostetaan jokaisella kierroksella pakan päältä käteen, kierroksen ollessa ohi ylimääräiset kortit palautetaan pakan alle itse valitussa järjestyksessä.

Pelin pelaaminen on jopa yllättävän kevyttä ja yksinkertaista. Peli on helppo aloittaa ja uudetkin pelaajat pääsevät siihen kohtuullisen nopeasti mukaan, joskin suurempi taktikointi jäänee ensimmäisestä pelistä pois. Edellä mainitut ominaisuudet nousevat jopa pelin parhaiksi puoliksi. Pelistä löytyy kuitenkin myös vaikeita valintoja. Mitkä rakennukset ovat rakentamisen arvoisia? Missä vaiheessa palatsin rakentaminen kannattaa aloittaa? Jokainen palatsikortti vie yhden osan maa-alueesta, joten ne vaikuttavat suoraan siihen, kuinka paljon voit saada rahaa ja etuja raaka-aineista ja muista rakennuksistasi…

Suosikkisuunnittelija, suosikkiartisti, kiinnostava (joskin laiha) teema sekä sopivasti sekoitettuja pelimekaniikkoja ovat taanneet miellyttävän pelikokemuksen jo kolme kertaa. 2–5 pelaajalle sopiva Fürstenfeld toimii hyvin myös kahden, joten sillä on mahdollisuuksia tulla pelatuksi tiheämminkin. Keveyden vuoksi voin suositella peliä niillekin, joita olutteema ei erityisemmin kiinnosta.