Pasi Lallinaho

Vuoden 2014 parhaat levyt

Tänä vuonna parhaiden levyjen valinta on helppoa, sillä levyhyllyssä on vain 9 uutta levyä, kaikki täyspitkiä. Lisäksi osa niistä on pettymyksiä, mikä helpottaa valintaa entisestään. Parhaat viisi ovat…

  1. Iiro Rantala String Trio: Anyone with a Heart
  2. Erlend Øye: Legao
  3. Thirteen Senses: A Strange Encounter
  4. Sébastien Schuller: Heat Wave
  5. Scandinavian Music Group: Terminal 2

Iiro Rantalan ja jousitrion levy on odotettu – ja odotetun hyvä. Oikeastaan ainoa pettymys on se, että levyn nimikappale on uusinta Trio Töykeiden Kudos-levyn kappaleesta Met by Chance. Nimikappale! Joka tapauksessa selvä valinta listalle (ehkä ei niin selvä kärkeen), Iiron levyjä mahtuu vielä hyllyyn.

Erlend Øyen ja islantilaisen reggaeyhtyeen Hjálmarin levy on vuoden suurin positiivinen yllätys. Loppuvuodesta julkaistu levy on hyvän groovensa takia ollut kovassa kuuntelussa. Se on hyvää vaihtelua elektroniselle materiaalille ja toisaalta virkistävän erilaista kuin Kings of Conveniencen tuotanto. Onneksi tässä ei ole menty siitä mistä aita on matalin.

Thirteen Sensesin uutta levyäkin ehdittiin jo odotella. Ehdin jo pettyä siitä kun levyä myytiin vain digitaalisessa muodossa, mutta lopulta siitä painettiinkin kuin painettiinkin kolmenkymmenenviiden kappaleen rajoitettu painos. Onneksi huomasin tämän ja sain huudettua yhden näistä itselleni. Lisäksi kaikki tuotto meni hyväntekeväisyyteen eli hieman tavallista kovempi hinta ei kirpaise.

Kolmas odotettu levy on Sébastien Schullerin uusin. Päin vastoin kuin Erlend, Sébastien on siirtynyt tällä levyllä enemmän elektroniseen suuntaan. Levy ei yllä ihan edellisten tasolle, mutta ei ole todellakaan pettymyskään. Tullee saamaan huomattavasti enemmän kuuntelua ensi vuonna kuin toistaiseksi.

Viimeiseksi listalle Scandinavian Music Group. Bändin sanoja lainaten folklevytrilogia tuli jo tehdyksi ja tulihan se jo kuulluksikin. Minun näkökulmastani siis hyvä muutos ja hyvä levy.

Levylistoihin palataan jälleen vuoden päästä. Muihin aiheisiin ehkä aiemmin. Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!